Kilpatanssi

Kilpatanssin alkeet esiintymässä Nelosfestareilla maaliskuussa 2019.
Kilpatanssin alkeet Nelosfestareilla maaliskuussa 2019.
Kilpatanssijat kevät 2017/ kuvaaja: Sofia Virtanen
2018 Aikuisten joukkuekilpailun SM-hopea joukkue. Kuvassa ovat Ari&Krista, Joosa&Tiina, Ilja&Outi, Jesse&Meiju, Jaakko&Silja sekä valmentajat Harri&Katri
Cavalierin ja Hyrrien yhteisjoukkue voitti SM- hopeaa nuorisoluokan joukkuekilpailussa. Kilpailuissa tanssivat Aarre&Minja, Halla& Lukas,
Aarre Halinen ja Minja Piispanen kilpailutunnelmissa Kotkan Hyrrien järjestämissä SM-kilpailuissa syksyllä 2018.
Jaakko Kemppainen ja Silja Jernvall IKM-kilpailuista keväällä 2018.
Hyrräläisiä ja valmentaja Markus Hirvonen
Kotkan Hyrrien Jun1-luokan pari Elisei ja Elina valmistautumassa kilpailusuoritukseen syksyllä 2018
Ruben ja Säde edustamassa Kotkan Hyrriä Lapsi 1E-luokassa vuonna 2018.
Aarre Halinen ja Minja Piispanen Latin SM 2019 kilpailussa

Kilpatanssi

Tanssiurheilulla Suomessa tarkoitetaan kansainvälisen käytännön mukaisten vakiotanssien ja latinalaistanssien sekä erillislajeina Rock'n'Rollin ja Boogie-Woogien harrastamista kunto- tai kilpaurheiluna. Käytetään myös nimitystä kilpatanssiurheilu lyhyesti kilpatanssi.

Tanssiurheilu on paritanssi sekä pareista koostuva joukkuetanssi. Tanssi on yksi aikuisten vanhimpia liikuntamuotoja. Urheilumuotona sen juuret ovat viimevuosisadalla järjestetyissä tanssikilpailuissa. Vakiotansssit kehittyivät nykyiseen muotoonsa 1930-luvulla, latinalaistanssit levisivät Eurooppaan parikymmentä vuotta myöhemmin. Tanssiurheilun juuret ovat Englannissa, tosin sanaa - tanssiurheilu- ryhdyttiin käyttäämään Saksassa. Nämä kaksi maata ovat tälläkin hetkellä lajin mahtimaita. MM-kilpailuja on järjestetty vuodesta 1909. Suomeen laji kotiutui 1970-luvun alkupuolella. Suomen tanssiurheiluliitto on perustettu 1972. Kotkan Hyrrät on perustettu 1968.

 

Hyrrien huippuvalmentajat Markus ja Liisa.
Hyrrien kevätnäytös 2017/ kuvaaja: Sofia Virtanen
kuvaaja: Sofia Virtanen 

Silja-Jaakko 2014

Kilpatanssi - Vakiotanssit

Valssi
Hidas- eli englantilainen valssi on vakioitu Englannissa 1929. Hidas valssi periytyy
amerikkalaisesta Boston -valssista, jota tanssittiin Euroopassa jo 1910 luvulla. Tyypillistä Boston-valssille oli liikkuminen pehmein, luistavin luonnollisen kävelyn askelin. Kilpailuissa soitettava
musiikki on tempoltaan 30 tahtia/minuutissa.

Tango
Tango on kotoisin Argentiinasta 1880-luvulta. Kuubalainen Habanera (1600-luku) , brasilialainen
(Milonga 1700-luku) ja urugualainen baile con corte (1800 -luku) olivat Buenos Airesin slummien asukkaiden tansseja. Tango saapui Eurooppaan 1900, Suomeen 1913 ja vakioitiin täällä 1929. Tyypillistä tangolle on iskevyys, terävät käännökset. Kilpailuissa soitettava musiikki on tempoltaan 33 tahtia/minuutissa.

Wieninvalssi
Tunnettu jo 1500-luvun Itävallassa Länder-kansantanssina. Nimenä valssi on tunnettu jo 1700-luvulta lähtien. Suurta julkisuutta valssi on saanut Straussien ja Leharin sävellyksissä. Wieninvalssi sisältää vain muutamia peruskuvioita. Se on ainoa tanssiurheilun tansseista, jota tanssitaan rajoitetuin kuvioin, jotka määriteltiin 1951. Kilpailuissa soitettava musiikki on tempoltaan 60 tahtia/minuutissa.

Foxtrot
Foxtrot on peräisin Amerikasta 1800-luvulta. Se on saanut paljon vaikutteita jazzista ja one stepistä.
Nykyasuunsa tanssi vakioitiin 1929 Englannissa. Foxtrot oli alkuaikoina nopeaa, mutta nykyään sitä
tanssitaan hitaana foxtrottina. Nimensä foxtrot on saanut Harry Foxilta vuodelta 1913. Kilpailuissa soitettava musiikki on tempoltaan 30 tahtia/minuutissa.

Quickstep
Quickstep on kehittynyt two stepistä. Siinä on vaikutteita charlestonista ja nopeasta foxtrotista. Charleston tavattiin ensimmäisen kerran 1923 Charlestonin kaupungin tummempi-ihoisten parista
piiritanssina. Tämän tanssin rajuutta poistettiin ja siitä tehtiin paritanssi. Tanssi vakioitiin 1929
Englannissa. Quickstep on nopea ja liikkuva tanssilaji. Kilpailuissa soitettava musiikki on tempoltaan 50 tahtia/minuutissa.

Santeri - Emmi 2014

Latinalaiset tanssit

Latinalaisten harrastus alkaa sambasta, cha cha:sta ja jivestä. Rumba ja paso doble tulevat ohjelmaan noin kahden vuoden kuluttua harrastuksen aloittamisesta.

Samba
Brasilialainen samba sai nykymuotonsa kilpatanssina 1940-luvulla. Kilpailussa soitettava musiikki on tempoltaan 50 tahtia minuutissa.

Cha cha
Cha cha tuli Kuubasta Amerikan kautta Eurooppaan. Kilpailussa soitettava musiikki on tempoltaan 30 tahtia minuutissa.

Rumba
Rumba on cha chan tavoin peräisin Kuubasta. Se levisi Eurooppaan 1920-luvulla. Rumba, kosiotanssi, on hitain ja tunnelmallisin latinalaistanssi. Se vaatii notkeutta ja vartalon hallintaa. Kilpailussa soitettava musiikki on tempoltaan 27 tahtia minuutissa.

Paso doble
Paso doble on espanjalaisesta kansantanssista kehittynyt marssityylinen tanssi. Sitä oli tapana soittaa härkätaistelujen alkuseremonioissa. Tanssissa mies on matadori ja nainen muleta. Ranskalaiset vakioivat paso doblen 1930-luvulla. Kilpailussa soitettava musiikki on tempoltaan 62 tahtia minuutissa.

Jive
Nuorin latinalaistanssi tuli Eurooppaan 2. maailmansodan aikana amerikkalaisten sotilaiden mukana. Siinä on vaikutteita swingistä ja jitterbugista. Kilpailussa soitettava musiikki on tempoltaan 44 tahtia minuutissa.